Zarząd Fundacji Łączka

Tadeusz M. Płużański – Prezes Zarządu

Dziennikarz i publicysta prasowy, radiowy i telewizyjny. Studiował historię na Uniwersytecie Warszawskim. Specjalizuje się w powojennej historii Polski. Współpracuje z mediami konserwatywnymi. Obecnie przygotowuje programy publicystyczne dla TVP Historia, w tym cykl „Rodziny Wyklętych mają głos”, jest współprowadzącym cotygodniowego programu „O co chodzi” w TVP Info, prowadzi autorskie audycje w Polskim Radio, jest stałym felietonistą Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich, Gazety Polskiej, Super Expressu, Tygodnika Solidarność, portali tysol.pl i naszapolska.pl. Jest autorem kilku książek poświęconych Żołnierzom Wyklętym i komunistycznym oprawcom, w tym książki „Bestie”, będącej zapisem reporterskiego śledztwa o ludziach, którzy w czasach komuny mordowali polskich patriotów i nigdy nie ponieśli za to kary.

Jest synem prof. Tadeusza Płużańskiego, ochotnika we wrześniu 1939 r., ciężko rannego w bitwie z Niemcami pod Janowem Lubelskim, uczestnika konspiracji antyniemieckiej w szeregach PLAN i TAP, wieloletniego więźnia KL Stutthof, po 1945 r. porucznika Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie, członka grupy wywiadowczej i bliskiego współpracownika rotmistrza Witolda Pileckiego. Tadeusz Płużański senior po aresztowaniu przez UB, przeszedł ciężkie śledztwo na Rakowieckiej, i wraz ze swoim dowódcą został skazany przez komunistyczny krzywoprzysiężny trybunał na karę śmierci. Z więzienia we Wronkach wyszedł po 9 latach, w 1956 r. na mocy amnestii.

Tadeusz Płużański jr kieruje także Społecznym Trybunałem Narodowym ds. zbrodni komunistycznych i Stowarzyszeniem Rodzin Żołnierzy Wyklętych.

1 marca 2016 r. za wybitne zasługi w pielęgnowaniu pamięci o najnowszej historii Polski, a w szczególności o dziejach Żołnierzy Niezłomnych, otrzymał z rąk Prezydenta RP Andrzeja Dudy Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski.

Beata Sławińska – Wiceprezes Zarządu

Jeden z fundatorów Fundacji Łączka. Pasjonatka polskiej historii. Współautorka i redaktorka wywiadu – rzeki z płk. Witalisem Skorupką ps. „Orzeł”, współautorka albumu o Żołnierzach Wyklętych (edycje w 2016 i 2017 r.)przygotowanego dla Ministerstwa Obrony Narodowej. Współautorka pierwszej wystawy o Żołnierzach Wyklętych w Muzeum Wojska Polskiego w 2016 r. Autorka książki „Listy z celi śmierci”, współautorka i producent notacji filmowych przygotowywanych dla UDSKiOR – „portrety Niezłomne” oraz „Dzieci Wyklęte”, producent filmu dokumentalnego „Łukasz Ciepliński. Przesłanie” dla UDSKiOR oraz „Lawina” dla MON. Pomysłodawczyni i organizatorka spotkań o historii „Spotkania z historią” w Kinie Wisła i Kinie Elektronik przeznaczonych dla młodzieży szkół Żoliborza. Spotkania były realizowane we współpracy z Urzędem Dzielnicy Żoliborz w latach 2014 – 2015.

Odznaczona w 2016 r. Medalem Pro Patria, przyznanym jej na wniosek Gen. Tadeusza Bieńkowicza ps. „Rączy” współzałożyciela i Prezesa Polskiego Związku Więźniów Politycznych Okresu Stalinowskiego i Związku Armii Krajowej w Krakowie.

1 marca 2017 r. za wybitne zasługi w pielęgnowaniu pamięci o najnowszej historii Polski, a w szczególności o dziejach Żołnierzy Niezłomnych, otrzymała z rąk Prezydenta RP Andrzeja Dudy Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski.