Katownia NKWD/UB – ul. Strzelecka 8, Warszawa

Fundacja Łączka wraz ze Stowarzyszeniem Kolekcjonerzy Czasu podjęła walkę o ocalenie budynku przy ul. Strzeleckiej 8 w Warszawie przed dewastacją (szczególnie chodzi o ocalenie piwnic tego budynku). Budynek ten był główną kwaterą i katownią NKWD a później katownią UB. W piwnicach tego budynku przetrzymywano więźniów a także grzebano zwłoki więźniów zamęczonych w czasie śledztwa. Ściany piwnic budynku przy ul. Strzeleckiej 8 są pełne inskrypcji wykonanych przez przetrzymywanych w tych piwnicach żołnierzy polskiej armii podziemnej. Inskrypcje znajdują się też na drzwiach piwnic. Miejsce to jest świadkiem kaźni ludzi, których jedną winą było to, że walczyli o wolność i niepodległość naszego kraju.

Aby ochronić to miejsce przed zniszczeniem postanowiliśmy podjąć kroki prawne. Przygotowaliśmy i złożyliśmy w IPN zawiadomienie o podejrzeniu popełnieniu przestępstwa (wg relacji świadków, w piwnicach były zakopywane zwłoki zamęczonych więźniów). Przesłaliśmy także zawiadomienie o niszczeniu zabytków do Komendy Stołecznej Policji.

Treści wniosków oraz zawiadomienia prezentujemy poniżej w plikach pdf.

Policja_Stołeczna_zawiadomienie_niszczenie_zabytków

Wniosek _IPN