Listy z celi śmierci

Przedstawiamy Państwu listy pożegnalne trzynastu osób, których historia została opisana w książce „Golgota wrocławska” autorstwa prof. Krzysztofa Szwagrzyka, osób o których z całą pewnością wiemy, że zostały skazane na śmierć i stracone z powodów czysto politycznych. Osobami tymi są: Andrzej Boroń, Jan Fiut, Eugeniusz Kmicikiewicz, Franciszek Oczakowski, Tadeusz Oczakowski, Czesław Plichta, Marian Sikorski, Roman Szumski, Henryk Szwejcer, Henryk Urbanowicz, Antonii Tomiałojć, Zdzisław Trzaska. Znajdą tutaj  Państwo również listy Bronisława Napiórkowskiego, żołnierza kampanii wrześniowej 1939 r., członka polskiego państwa podziemnego, człowieka który stał się ofiarą ubeckiej prowokacji, w ramach której został aresztowany i oskarżony o współdziałanie z „bandami”. Na mocy wyroku wydanego przez Wojskowy Sąd Rejonowy w Warszawie pod przewodnictwem Stefana Michnika (według relacji córki Bronisława Napiórkowskiego), został skazany na karę 2,5 lat więzienia. Osadzony w więzieniu, nigdy już nie wrócił, zmarł w nim prawdopodobnie z wycieńczenia. Przedstawiamy te zdjęcia, aby ukazać Państwu dramatyzm chwili, w której były one pisane. Mówi się, że obraz przemawia bardziej niż tysiąc słów. Przyglądając się listom, proszę nie dziwić się, że pismo jest niewyraźne lub krzywe, że często brak interpunkcji. Listy te były przecież pisane przez ich autorów w ostatnich minutach życia, drżącą z przerażenia ręką, ostatkiem sił psychicznych. Po ich napisaniu prowadzeni byli na śmierć. Zdjęcia listów pochodzą z książki „Listy z celi śmierci”, w której zostały opublikowane po raz pierwszy od momentu ich odnalezienia w archiwach komunistycznej bezpieki.

Zdjęcia listów pochodzą z archiwum IPN we Wrocławiu.