21 Lut

Obchody Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych w MWP

24.02 – 20.02.2015 r.
Muzeum Wojska Polskiego, Al. Jerozolimskie 3, Warszawa

Nowa wystawa czasowa w MUZEUM WOJSKA POLSKIEGO, zatytułowana „Żołnierze Wyklęci. Niezłomni Bohaterowie nienazwanego powstania”. Wystawa pod honorowym patronatem Ministra Obrony Narodowej Antoniego Macierewicza.

Wystawa „Żołnierze Wyklęci. Niezłomni Bohaterowie nienazwanego powstania” organizowana jest w ramach ogólnopolskich obchodów ku czci „Żołnierzy Wyklętych” objętych PATRONATEM NARODOWYM Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy.

Zapraszają: dyrektor Muzeum Wojska Polskiego prof. Zbigniew Wawer, prezes Fundacji Łączka Tadeusz Płużański oraz dyrektor Biura Udostępniania i Archiwizacji Dokumentów Instytutu Pamięci Narodowej w Warszawie dr Rafał Leśkiewicz.

Po raz pierwszy zaprezentowane zostaną oryginalne dokumenty z Centralnego Archiwum Wojskowego.

Na przygotowanej wraz z Fundacją Łączka i Instytutem Pamięci Narodowej wystawie zaprezentowane zostaną sylwetki ośmiu Żołnierzy Niezłomnych: generała Fieldorfa, podpułkownika Kasznicy, rotmistrza Pileckiego, majora Łupaszki, majora Dekutowskiego, majora Kontryma, komandora Mieszkowskiego i porucznika Jana Rodowicza oraz informacje dotyczące ich oprawców. Ekspozycję wzbogacą pamiątki, dokumenty i przedmioty osobiste ze zbiorów rodzinnych i oryginalne dokumenty z Instytutu Pamięci Narodowej dotyczące Żołnierzy Niezłomnych.

Druga część wystawy poświęcona zostanie Łączce Cmentarza Wojskowego na Powązkach w Warszawie, którą odtworzy zespół fotografii autorstwa Piotra Życieńskiego, zatytułowany „Milcząc – Wołają” (IPN).

Wystawa trwać będzie od 24.02.16 do 20.03.16. Do wystawy przygotowano wiele wydarzeń towarzyszących, takich jak pokazy filmów dokumentalnych o Żołnierzach Wyklętych, konferencja naukowa czy koncert Zespołu Forteca (27.02.16 o godz. 17:00). Szczegółowy program wydarzeń towarzyszących już wkrótce na naszej stronie.

ZAPRASZAMY!