01 Wrz

Spotkania z historią – „Korespondent Bryan”

5 września 2014 r., godzina 18:30
Kino Wisła, Pl. Wilsona, Warszawa Żoliborz

Spotkanie poświęcone 75tej rocznicy wybuchu II wojny światowej. Miejsce spotkania: mała sala Kina Wisła − pokaz filmów archiwalnych − spotkania ze świadkami historii oraz historykami − film: „Korespondent Bryan”. Film „Korespondent Bryan” prezentuje w większości nieznane dotąd nagrania i zdjęcia dokumentujące wydarzenia w oblężonej Warszawie we wrześniu 1939 roku. Jest oparty na materiale archiwalnym niedostępnym w zbiorach publicznych w Polsce. Materiał zarejestrowany przez Juliana Bryana to unikalny dokument, zawierający historyczną prawdę ukazującą patriotyczny heroizm społeczeństwa warszawskiego z punktu widzenia jednostki, uwikłanej w rzeczywistość wojenną. Pokazuje, jak niemiecka propaganda manipulując faktami, starała się zmylić opinię światową i odwieść uwagę od zbrodni popełnianych na ludności cywilnej w Polsce.