Wystawa w MWP – „Żołnierze Wyklęci. Niezłomni Bohaterowie Nienazwanego Powstania”

We współpracy z Muzeum Wojska Polskiego, Wojskowym Biurem Historycznym oraz Instytutu Pamięci Narodowej, dzięki wsparciu finansowemu ze strony Fundacji WBK Bank Zachodni, Fundacja Łączka przygotowała pierwszą w historii MWP wystawę okolicznościową poświęconą Żołnierzom Wyklętym pod tytułem „Żołnierze Wyklęci. Bohaterowie Nienazwanego Powstania”. Wystawa została przygotowana i zorganizowana z okazji obchodów Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych – Niezłomnych w 2016 r.  Na wystawie zostały zaprezentowane sylwetki 8 żołnierzy Polskiego Państwa Podziemnego: generała Fieldorfa, podpułkownika Kasznicy, rotmistrza Pileckiego, majora Łupaszki, majora Dekutowskiego, majora Kontryma, komandora Mieszkowskiego i porucznika Jana Rodowicza. Ekspozycję wzbogacały pamiątki, dokumenty i przedmioty osobiste ze zbiorów rodzinnych i oryginalne dokumenty z Instytutu Pamięci Narodowej dotyczące Żołnierzy Niezłomnych, Muzeum Powstania Warszawskiego. Druga część wystawy poświęcona została Łączce Cmentarza Wojskowego na Powązkach w Warszawie, którą tworzyły zespół fotografii autorstwa Piotra Życieńskiego, zatytułowany „Milcząc – Wołają” (IPN).

Wystawa została objęta honorowym patronatem Ministra Obrony Narodowej Antoniego Macierewicza. Do wystawy przygotowano wiele wydarzeń towarzyszących, takich jak pokazy filmów dokumentalnych o Żołnierzach Wyklętych, konferencja naukowa czy koncert Zespołu Forteca

Pokazy filmów towarzyszące wystawie:

1. „Klamra – w przedsionku śmierci”, reż. Jędrzej Lipski, Piotr Mielech (3 emisje: dnia 26.02.2016 godz. 19:00; dnia 01.03.2016 godz. 19:00; dnia 18. 03.2016 godz. 19:00
    2. „Humer i inni” – reż. Alina Czerniakowska  (3 emisje: dnia 28.02.2016 godz. 19:00;  dnia 13. 03.2016 godz. 19:00;  dnia 20. 03.2016 godz. 19:00)
    3. „A potem nazywali go bandytą” – reż. Grzegorz Królikiewicz (1 emisja: dnia 03.2016 godz. 19:00)
    4. „Rączy” – reż. Dariusz Walusiak (2 emisje: dnia 06. 03.2016 godz. 19:00;  dnia 15. 03.2016 godz. 19:00)
    5. „Jastrząb – żołnierz Łupaszki” – reż. Dariusz Walusiak (1 emisja: dnia 03.2016 godz. 19:00)
    6. „ Sadźmy róże dla przyszłości” – reż. Krzysztof Wojciechowski (1 emisja: dnia 03.2016 godz. 19:00)