Krzyże Łączkowe przeszkadzają

Maj 2015 r., Warszawa

Prezes Fundacji Łączka Tadeusz Płużański otrzymał z Zarządu Cmentarzy Komunalnych skandaliczne pismo, w którym jest napisane, że krzyże z portretami Żołnierzy Niezłomnych odnalezionych lub poszukiwanych na terenie Łączki PRZESZKADZAJĄ w myciu, sprzątaniu współczesnych pomników znajdujących się na Łączce. ZCK wzywa Fundację Łączka o przeniesienie krzyży. Chcemy tylko dodać, że krzyże te stoją na Łączce od 1 marca (większość z nich jest umieszczona przy krawężniku asfaltowej alei w pobliżu miejsc, w których zostały odnalezione szczątki osób znajdujących się na portretach); część została postawiona w głębi Kwatery ŁII po tym, jak na części Kwatery Ł zaczęły się prace budowalne i musieliśmy krzyże usunąć(dotyczy to 3 krzyży). Do ubiegłego tygodnia nikomu nie przeszkadzały. Co się stało, że krzyże te zaczynają przeszkadzać?